Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie.

Bratislava 25. januára (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas tretieho týždňa klesla o 6,9 percenta oproti týždňu predtým. Lekári nahlásili 9.291 prípadov. Najviac ich bolo v Bratislavskom, najmenej v Žilinskom kraji. TASR o tom informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia klesla o 16,8 percenta. Úrad eviduje 543 prípadov. "Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji," priblížil ÚVZ. Choré na chrípku boli osoby vo veku od 15 do 19 rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu nebolo v uplynulom týždni hlásené. V treťom týždni nepribudol žiadny nový prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.