Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Chorobnosť na chrípku a podobné ochorenia vzrástla o 38,9 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 48. týždni oproti minulému týždňu stúpla o 17,3 percenta.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 48. týždni oproti minulému týždňu stúpla o 17,3 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali nárast o 38,9 percenta. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológom v týždni nahlásili 52.897 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1454 osôb.

Ako chrípku a CHPO nahlásili 4241 ochorení, čo predstavuje 8 percent z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do päť rokov.

ÚVZ tiež informoval, že 83 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. "Išlo o 47 materských škôl a 36 základných škôl," dodal hlavný hygienik SR Ján Mikas.