Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Chorobnosť na chrípku klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Epidemiológom počas týždňa nahlásili 53.087 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Nitrianskom kraji.

Bratislava 27. februára (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v ôsmom kalendárnom týždni 2023 sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom prakticky nezmenila, stúpla o 0,3 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) prišlo k poklesu chorobnosti o štyri percentá. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológom počas týždňa nahlásili 53.087 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Nitrianskom kraji. "Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1349 osôb," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO nahlásili 5693 ochorení, čo predstavuje 10,7 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom kraji. Najviac prípadov pribudlo medzi najmenšími deťmi.

V dôsledku vysokej chorobnosti prerušili prevádzku v 71 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Celkovo išlo o 34 materských, 35 základných a dve stredné školy. "Najviac zatvorených škôlok a škôl bolo v Košickom a Prešovskom kraji," priblížil ÚVZ.

V ôsmom týždni boli hlásené dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) z Trnavského kraja a Prešovského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 105 takýchto prípadov, v šiestich prípadoch sa skončili úmrtím.

ÚVZ v predchádzajúcom týždni takisto zaregistroval 627 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 vyšetrených metódou RT-PCR, čo je o 13,4 percenta viac ako v predchádzajúcom kalendárnom týždni. Antigénovými testami bolo zistených 725 pozitívnych vzoriek, čo je o 1,5 percenta viac ako v predchádzajúcom kalendárnom týždni.

Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za mesiac február 2023 najvyššia chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb. Hospitalizovaných je 388 pacientov. Ochoreniu doteraz podľahlo celkovo 21.017 osôb. Najviac prípadov od začiatku roka 2023 bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji, najmenej v Žilinskom kraji.