Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Chorobnosť na chrípku klesne, nárast má prísť po prázdninách

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počet škôl a výchovných zariadení, ktoré prerušujú výchovno-vzdelávací proces, sa zvyšuje, viaceré školy už vyhlásili chrípkové prázdniny.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR očakáva, že chorobnosť na chrípku a akútne respiračné ochorenia v decembri klesne, pretože budú vianočné prázdniny. Nárast môže nastať opäť začiatkom roka 2023, keď sa deti vrátia do školských lavíc. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

V 48. týždni bolo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu nahlásené spolu v 83 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 47 materských a 36 základných škôl. Dôvodom poklesu chorobnosti v decembri z dôvodu vianočných prázdnin je podľa Račkovej to, že sa deti nezdržiavajú v školských kolektívoch, rovnako pracovné kolektívy budú z dôvodu dovoleniek preriedené.

"Nárast chorobnosti potom opäť očakávame po vianočných prázdninách. Obvykle k celoštátnej chrípkovej epidémii dochádza na prelome januára a februára," vysvetlila. Predchádzajúce dve chrípkové sezóny podľa jej slov neznamenali celoštátnu chrípkovú epidémiu, no vtedy boli celoplošne nastavené opatrenia.

Počet škôl a výchovných zariadení, ktoré prerušujú výchovno-vzdelávací proces, sa zvyšuje, viaceré školy už vyhlásili chrípkové prázdniny. "Ak počet neprítomných detí alebo žiakov z dôvodu ochorenia chrípkou prekročí 20 percent z celkového počtu detí alebo žiakov, riaditeľ školy alebo školského zariadenia oznámi túto skutočnosť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Riaditeľ školy preruší výchovno-vzdelávací proces na základe odporúčania miestne príslušného RÚVZ," spresnila hovorkyňa ÚVZ.