Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚVZ chýbajú lekári, zatiaľ ich nahrádza verejnými zdravotníkmi

Ilustračné foto Foto: TASR

Úrad ozrejmil, že hygienici a epidemiológovia, ako ich na základe vzdelania definuje zákon, vývojom v histórii verejného zdravotníctva prirodzene ubúdajú.


Bratislava 16. augusta (TASR) - Vo verejnom zdravotníctve evidujú nedostatok lekárov či chýbajúce špecializácie u verejných zdravotníkov. Pre TASR to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Reagoval tak na štatistiky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, podľa ktorých je 86 percent lekárov so špecializáciou hygiena a epidemiológia starších ako 60 rokov.

Hoci Mikas považuje lekárov vo verejnom zdravotníctve za veľmi dôležitých, aktuálne ich nedostatok spôsobuje komplikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) len čiastočne. Vysvetlil, že ÚVZ a regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) posilňujú rady týchto odborníkov o verejných zdravotníkov a ich zastúpenie posilňuje rady mladších vekových štruktúr.

Úrad ozrejmil, že hygienici a epidemiológovia, ako ich na základe vzdelania definuje zákon, vývojom v histórii verejného zdravotníctva prirodzene ubúdajú. "Nahrádzajú ich verejní zdravotníci, pričom už viac ako približne 11 rokov sa špecializácie u zdravotníckeho povolania verejný zdravotník nevykonávajú," doplnil.

Opatrením na riešenie súčasnej situácie je podľa Mikasa napríklad realizácia Operačného programu (OP) Efektívna verejná správa či OP II ÚVZ SR. "V rámci neho je vzdelávanie, ako aj oblasť posilnenia kapacít odborníkov vo verejnom zdravotníctve jednou z prioritných oblastí," priblížil.

Poukázal i na novelizáciu nariadenia vlády o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania v nadväznosti na zmeny v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Riešila sa v ňom podľa neho implementácia pripomienok úradu, aby sa špecializácie u verejných zdravotníkov obnovili a vytvorili tak legislatívne podmienky pre vzdelávacie inštitúcie, aby mohli požiadať o akreditáciu a vzdelávať týchto odborníkov.

V rámci legislatívnych opatrení je podľa hlavného hygienika aj novelizácia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. "Rieši sa ňou odborná spôsobilosť a postavenie nemocničného hygienika," ozrejmil. Počas pandémie sa podľa úradu zvýšili počty zamestnancov ÚVZ a RÚVZ prevažne na oddeleniach epidemiológie, aby sa zastabilizoval kapacity ľudských zdrojov a ich odbornosť. Došlo podľa neho aj k zvýšeniu finančného ohodnotenia zamestnancov orgánov verejného zdravotníctva.