Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Hromadné podujatia budú od štvrtka zakázane

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Výnimku zo zákazu usporiadania majú hromadné podujatia v režime očkovaní a prekonaní do desať osôb.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Hromadné podujatie budú od štvrtka (25. 11.) zakázane. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá má v stredu vyjsť vo vestníku vlády SR. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková.

Výnimku zo zákazu usporiadania majú hromadné podujatia v režime očkovaní a prekonaní do desať osôb. Podľa ÚVZ sa môžu konať len v súvislosti s výkonom práce. Organizátor musí zabezpečiť oznam o tom, že sa hromadné podujatie organizuje.

Bohoslužby sa môžu uskutočňovať len ako individuálna pastoračná činnosť. Sobášne obrady a krsty sa môžu uskutočniť maximálne za účasti šiestich osôb. Do tohto počtu sa nezapočítavajú osoby na strane organizátora, približuje Račková.

Pokračuje, že pohreby budú bez kapacitných obmedzení. Dodržať sa majú protiepidemické opatrenia stanovené vo vyhláške, poukazuje Račková. Na sobášoch, krstoch, pohreboch, bohoslužbách sa budú musieť dezinfikovať použité predmety. Zakazuje sa pitie z jednej nádoby viacerým ľuďom. "V prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho, si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky, pri prijímaní 'pod obojím' použiť pri každom prijímajúcom vždy novú lyžičku," povedala Račková.

Povolené sú aj voľby aj profesionálne športové súťaže. Tie majú byť bez účasti divákov. Povinné bude podľa Račkovej aj testovanie hráčov a členov organizačného tímu. Činnosť karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport bude povolená len na základe súhlasu ministerstiev zdravotníctva a školstva, doplnila.

Medzi všeobecné opatrenia pre podujatia patrí vyhradenie miesta konania a jeho vstupu a výstupu. Ďalej sa umožňuje vstup ľuďom s prekrytými dýchacími cestami. Račková hovorí, že v interiéri majú byť respirátory a v exteriéri rúška. "Organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet účastníkov podujatia. "Povinný je zoznam účastníkov s uvedenými telefonickými alebo mailovými kontaktmi pre prípad epidemiologického vyšetrovania - organizátor je povinný zoznam uchovávať dva týždne po ukončení podujatia, a potom zoznam zničiť," uviedla hovorkyňa. Dodáva, že pri vstupe musí organizátor zaistiť dezinfekciu na ruky. Počas podujatia sa má často vetrať a vykonávať častá dezinfekcia priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek, podláh v interiéri a predmetov.

Organizátor tiež musí počas podujatia zabezpečiť dvojmetrové rozostupy účastníkov. Nebude to platiť napríklad pre osoby zo spoločnej domácnosti, partnerov, osoby vykonávajúce športovú činnosť, poukazuje Račková.