Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

TIETO KOZMETICKÉ VÝROBKY NEPOUŽÍVAJTE: Hygienici pred nimi varujú

Medzi nahlásenými výrobkami, ktoré môžu ohroziť zdravie, sú čistiace utierky Oasis bedbath, Unperfumed (na snímke) od výrobcu Vernacare Limited zo Spojeného kráľovstva. Foto: TASR - ÚVZ SR

Hygienici varujú aj pred farbou na vlasy réell'e EXPERT Permanente Coloration z Nemecka v odtieňoch béžová a svetlá popolavá blond.

Bratislava 6. mája (TASR) - Na Slovensku sa môžu nachádzať nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Nórsku, Nemecku a Írsku. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Medzi nahlásenými výrobkami, ktoré môžu ohroziť zdravie, sú čistiace utierky Oasis bedbath, Unperfumed od výrobcu Vernacare Limited zo Spojeného kráľovstva. Výrobok predstavuje mikrobiologické riziko. "Prítomnosť mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa môže spôsobiť infekcie u osôb s oslabeným imunitným systémom," vysvetľuje úrad.

Hygienici varujú aj pred farbou na vlasy réell'e EXPERT Permanente Coloration z Nemecka v odtieňoch béžová a svetlá popolavá blond. "Po zmiešaní a pretrepaní farbiva môže dôjsť k zrýchlenému nárastu tlaku v dôsledku tvorby peroxidu. V dôsledku nárastu tlaku môže časť výrobku pri otvorení fľaše vystreknúť a viesť k poraneniu očí," zdôvodnili.
Hygienici varujú aj pred farbou na vlasy réell'e EXPERT Permanente Coloration z Nemecka (na snímke) v odtieňoch béžová a svetlá popolavá blond.
Foto: TASR - ÚVZ SR

Nebezpečným výrobkom je aj farba na obočie Uncut Henna for Brows vyrobená v Indii. Produkt obsahuje nadmerné množstvo látky p-phenylenediamine, ktorá môže vyvolať alergickú kontaktnú dermatitídu.
Nebezpečným výrobkom je aj farba na obočie Uncut Henna for Brows vyrobená v Indii (na snímke).
Foto: TASR - ÚVZ SR

V ďalších výrobkoch zistili prítomnosť mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa, ktorý môže spôsobiť infekcie u osôb s oslabeným imunitným systémom. Ide o utierky na čistenie pokožky Conti Wet Wipes Skin Cleansing Wipes, ale aj čiapku so šampónom Oasis Shampoo Cap a Oasis Shampoo Cap Unperfumed. ÚVZ SR upozorňuje aj na vlhčené utierky Conti Flushable Cleansing Wet Wipes a umývacie rukavice na čistenie pokožky Oasis Washmitts a Oasis Washmitts Unperfumed.
ÚVZ SR upozorňuje aj na vlhčené utierky Conti Flushable Cleansing Wet Wipes (na snímke) a umývacie rukavice na čistenie pokožky Oasis Washmitts a Oasis Washmitts Unperfumed.
Foto: TASR - ÚVZ SR

Varovanie sa týka aj vlhčených utierok na čistenie pokožky Conti Continence Care 3 % Dimethicone Barrier Cloth a Conti Continence Care Skin Cleansing Wipes. Nebezpečnú látku zistili aj vo vlhčených utierkach Conti Wet Wipes Patient Cleansing Wipes.