Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Protiepidemické opatrenia v lete: Toto treba dodržiavať na kúpalisku

Na snímke letné kúpanie v posledných prázdninových dňoch vo Vinianskom jazere pri obci Vinné v okrese Michalovce. Foto: TASR/Roman Hanc

Z pohľadu kvality vody na kúpanie je podľa hygienikov najbezpečnejšie navštevovať oficiálne prevádzkované a schválené kúpaliská.

Bratislava 19. júna (TASR) - Kúpaciu sezónu na umelých a prírodných kúpaliskách na Slovensku ovplyvnia tento rok protiepidemické opatrenia prijaté pre pandémiu nového koronavírusu. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zverejnil pre verejnosť zásady zdravotne bezpečného kúpania sa a hygienické podmienky pre prevádzky kúpalísk. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Hygienici odporúčajú ľuďom, aby nenavštevovali kúpalisko, ak sú chorí či majú príznaky ochorenia. Pri vstupe na kúpalisko je potrebné si dezinfikovať ruky a podľa ÚVZ SR je potrebné dbať na častú dezinfekciu a umývanie si rúk počas celého pobytu na kúpalisku. "Vyhýbajte sa dotyku očí, nosa a úst," vyzvali hygienici.

Pri pobyte na voľných oddychových plochách odporúčajú dodržiavať odstup dva metre od okolitých oddychujúcich. "Dvojmetrové odstupy odporúčame dodržiavať aj pri pohybe po areáli kúpaliska – bezpečnú vzdialenosť dodržiavajte najmä v šatniach a sprchách, na toaletách, v radoch na služby," vyzval ÚVZ SR s tým, že je potrebné sa vyhýbať aj zoskupovaniu a úzkym kontaktom s neznámymi osobami.

Verejnosť by mala uprednostniť bezkontaktné platby a rešpektovať pokyny a zavedené postupy prevádzkovateľa kúpaliska. Na kúpalisku nemusia nosiť rúška návštevníci a ani zamestnanci. "Ochorenie COVID-19 je kvapôčkovou nákazou, ktorá sa šíri kontaktom s nakazenou osobou či kontaktom s kontaminovanými povrchmi. V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že nový koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 sa môže šíriť vodou na kúpanie," upozornil ÚVZ SR.

Z pohľadu kvality vody na kúpanie je podľa hygienikov najbezpečnejšie navštevovať oficiálne prevádzkované a schválené kúpaliská. Okrem kvality na nich regionálne úrady verejného zdravotníctva totiž kontrolujú aj dodržiavanie ďalších povinností, ktoré im vyplývajú z legislatívy. Rovnako odporúčajú navštevovať prírodné vodné plochy, ktoré sú regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva monitorované. Aktuálne výsledky kontrol uverejňuje ÚVZ SR počas letnej kúpacej sezóny pravidelne v týždňových intervaloch na svojom webe a na internetových stránkach 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Pripravenosť prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk v SR na kúpaciu sezónu 2020 a aktuálny stav s manuálom letnej kúpacej sezóny nájde verejnosť na webe www.uvzsr.sk.