Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Lekári nahlásili vyše 18.000 chorých na respiračné ochorenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Bratislava 16. októbra (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas 42. týždňa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesol o 4,4 percenta. Lekári celkovo nahlásili 18.044 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji. Naopak, najmenej chorých bolo v Prešovskom kraji. ARO mali najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informovali pracovníci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný v prípadoch 302 osôb.

Ochorenia hlásilo 42 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 34 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najvyšší počet hlásiacich lekárov zaznamenali v Banskobystrickom, najnižší v Bratislavskom kraji.

Lekári hlásili v 42. kalendárnom týždni 972 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje 5,4 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť klesla o 15,9 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom kraji. Najčastejšie na CHPO ochoreli deti vo vekovej skupine do piatich rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v 42. kalendárnom týždni hlásené v 13 výchovno-vzdelávacích zariadeniach v Košickom kraji, z toho bolo 11 materských škôl a dve základné školy. V 42. kalendárnom týždni nebol hlásený prípad SARI.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia, vrátane chrípky a jej podobných ochorení.      

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.