Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ÚVZ nesúhlasí so zmenou nárokov na kvalifikáciu hlavného hygienika

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmena by podľa úradu umožnila, aby sa hlavným hygienikom SR mohol stať aj človek bez primeranej odbornej kvalifikácie.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nesúhlasí so zámerom zmeniť nároky na kvalifikáciu hlavného hygienika a menovanie regionálnych hygienikov. Zmeny má priniesť pozmeňujúci návrh poslanca parlamentu Mareka Krajčího (OĽANO) k návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. V utorok (29. 11.) ho odobril parlamentný výbor pre zdravotníctvo.

ÚVZ skonštatoval, že návrh vedie k zásadnému a neopodstatnenému zníženiu kvality verejného zdravotníctva. Zmena by podľa neho umožnila, aby sa hlavným hygienikom SR mohol stať aj človek bez primeranej odbornej kvalifikácie. Znemožniť by podľa jeho slov mali aj riadenie a kontrolu regionálnych úradov cez hlavného hygienika.

Úrad tiež skritizoval, že návrh prešiel bez riadnej verejnej odbornej diskusie a pripomienkového konania. "ÚVZ SR sa o pozmeňujúcom návrhu dozvedel až po rokovaní zdravotníckeho výboru," skonštatovala jeho hovorkyňa Daša Račková.

Krajčí pre TASR reagoval, že hlavný hygienik SR Ján Mikas ide proti Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR, pretože pozmeňujúci návrh podľa neho odobril šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).