Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚVZ: O klientov v ZSS sa budú môcť starať aj pozitívni zamestnanci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Umožní to vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravujúca izoláciu pozitívnej osoby a karanténu kontaktov, ktorá bude účinná od pondelka 11. októbra.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Pracovníci zariadení sociálnych služieb (ZSS) sa budú môcť v nevyhnutných prípadoch starať o klientov aj po pozitívnom teste na ochorenie COVID-19. Nesmú však mať príznaky ochorenia. Umožní to vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravujúca izoláciu pozitívnej osoby a karanténu kontaktov, ktorá bude účinná od pondelka 11. októbra.

"Obdobne ako v prípade zdravotníckych pracovníkov, aj u pracovníkov zariadení sociálnych služieb v prípadoch, ak je potrebné zabezpečiť neodkladnú starostlivosť o klienta v zariadení sociálnych služieb a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ZSS ani z okolitých zariadení sociálnych služieb, bude možné, aby pracovník v ZSS, ak je pozitívny a nemá klinické príznaky, poskytoval zdravotnú starostlivosť osobám pozitívnym na ochorenie," ozrejmila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Podmienkou je, aby takýto pracovník dodržiaval prísne hygienické štandardy, mal nasadený FFP3 respirátor bez výdychového ventilu, respektíve prekrytý chirurgickým rúškom, používal ochranné okuliare alebo štít a tiež nepremokavý ochranný plášť s dlhým rukávom alebo jednorazový ochranný oblek.

Vyhláška tiež po novom medzi osoby v osobitnom režime zaradila aj zamestnancov Sociálnej poisťovne a jej pobočiek, pohrebných služieb, patria tam pracovníci určení poskytovateľom letových prevádzkových služieb, pracovníci určení prevádzkovateľom medzinárodného letiska a ďalšie osoby, o ktorých tak rozhodne regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo vecne príslušný orgán verejného zdravotníctva. Takéto osoby môžu za dodržania podmienok napríklad naďalej chodiť do práce, pokiaľ sú pozitívne testované, ale nemajú klinické príznaky ochorenia COVID-19.