Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Po príchode zo zelených krajín postačí aj negatívny test zo zahraničia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Po príchode z čiernej krajiny platí povinná 14-dňová karanténa, ktorú nemožno ukončiť skôr.

Bratislava 10. júna (TASR) - Výnimku z domácej karantény budú mať po príchode zo zelených krajín cestovného semaforu aj osoby, ktoré absolvovali test na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom v zahraničí. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k režimu na hraniciach, ktorá bude účinná od 14. júna. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Povinnosť 14-dňovej domácej karantény po príchode zo zelenej krajiny nebude platiť po preukázaní sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu pri príchode na Slovensko, nie starším ako 72 hodín. Tiež ak osoba "prichádza zo susedných krajín zaradených do zeleného zoznamu a má pri sebe negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 24 hodín s tým, že test musí byť vykonaný na území susedného štátu alebo Slovenskej republiky". Aj v prípade, keď má osoba menej ako 18 rokov, alebo prekonala COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Tiež obdržaním negatívneho výsledku antigénového alebo RT-PCR testu, ktorý možno vykonať okamžite po návrate.

Karanténa nebude povinná po príchode zo zelených krajín ani pre zaočkovaných. Račková informovala, že za zaočkovaného sa 12 mesiacov považuje osoba minimálne 21 dní po podaní prvej dávky vakcíny. V prípade neabsolvovania druhej dávky dvojdávkovej vakcíny maximálne 90 dní od podania prvej dávky. Za zaočkovaného je 12 mesiacov po absolvovaní očkovania považovaná aj osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny.

Po príchode z červených krajín sa nariaďuje 14-dňová karanténa, ktorá bude môcť byť ukončená obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu, ktorý možno vykonať najskôr na ôsmy deň po návrate.

"Osoby, ktoré prišli z 'červenej krajiny' a boli zaočkované alebo prekonali COVID-19, musia absolvovať domácu karanténu. Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré prišli zo zahraničia, majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v červenej krajine a naopak," dodala. Za návštevu červenej krajiny sa nepovažuje tranzit cez územie červenej krajiny bez zastavenia (s výnimkou prestávok na natankovanie) alebo cestu z letiska v červenej krajine, pokiaľ osoba neopustila priestory letiska. "V týchto prípadoch sa postupuje ako keby táto osoba navštívila zelenú krajinu," doplnila. Výnimku z karantény majú zaočkované osoby v spoločnej domácnosti, ktoré sa nevrátili zo zahraničia, alebo prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Po príchode z čiernej krajiny platí povinná 14-dňová karanténa, ktorú nemožno ukončiť skôr. "Najskôr na ôsmy deň sa vykoná RT-PCR testovanie, 14-dňovú karanténu však treba dodržať, aj keď je výsledok testu negatívny," podotkla Račková. "Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v čiernej krajine a naopak," doplnila. V prípade tranzitu osoba postupuje ako keby prišla zo zelenej krajiny.

Výnimku z karantény majú zaočkované osoby v spoločnej domácnosti, ktoré sa nevrátili zo zahraničia, alebo prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.