Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim, pripomínajú odborníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Piť by sa podľa nich malo priebežne, teda v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Počas horúčav treba dodržiavať pravidelný pitný režim. Množstvo tekutín je individuálne. Ľudia by však denne mali vypiť aspoň jeden a pol až tri litre tekutín. Základom je čistá pitná voda. Vyplýva to z odporúčaní odborníkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne. Závisí napríklad od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od telesnej aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu. (...) Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až tri litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia," uviedli odborníci.

Piť by sa podľa nich malo priebežne, teda v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu. "Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Ideálna je preto obyčajná voda doplnená o minerálne vody," podotkli. V horúčavách treba podľa nich obmedziť nápoje s obsahom chinínu, kávu či alkohol.

Malým deťom treba vhodné tekutiny ponúkať, pretože majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu. "Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, môžete ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi," priblížila zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním pre deti a mládež Jana Hamade. Mimoriadne dôležité je tiež dodržiavanie pitného režimu pre seniorov.

V horúčavách netreba tiež podceňovať riziko úpalu. Odborníci preto na ľudí apelujú, aby sa v exteriéri chránili vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. "Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu a pobyt vonku treba obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny," dodala Hamade.

Teplota môže v utorok popoludní vo viacerých oblastiach Slovenska dosiahnuť 33 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal pre Bratislavský, Košický a Trnavský kraj, viaceré okresy Banskobystrického kraja a pre okres Vranov nad Topľou výstrahu prvého stupňa.