Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Povinná karanténa sa po kontakte s pozitívnym na COVID-19 ruší

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úzky kontakt po ukončení karantény už tiež po novom nebude musieť nosiť na verejnosti respirátor.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Povinná karanténa sa po kontakte s pozitívne testovanou osobou na COVID-19 ruší. O karanténe úzkych kontaktov bude môcť rozhodnúť lekár. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá nadobudne účinnosť vo štvrtok 21. apríla.

"Úzky kontakt zostáva v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú zo zreteľa hodných epidemiologických dôvodov, ktorými sú najmä dlhodobý úzky kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie, ohrozenie imunodeficientnej osoby na pracovisku," priblížila hovorkyňa úradu Daša Račková.

Karanténa sa v takomto prípade začína od momentu, kedy ju lekár posúdi ako potrebnú. Končí sa uplynutím doby piatich dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín tejto doby u osoby nevyskytli klinické príznaky ochorenia znemožňujúce pracovnú činnosť, vyplýva to z vyhlášky.

Úzky kontakt po ukončení karantény už tiež po novom nebude musieť nosiť na verejnosti respirátor.

Pravidlá pre izoláciu pozitívnych osôb, ako aj ďalšie podmienky vo vyhláške, napríklad pre osoby v osobitnom režime, zostávajú bez zmeny.