Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚVZ povolil prevádzku štyroch prírodných kúpalísk a 289 bazénov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Počas kúpeľnej sezóny, ktorá je od 15. júna do 15. septembra, budú regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) monitorovať viac ako 80 prírodných vodných plôch s rôznym typom rekreácie.

Bratislava 17. júna (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR povolil k 11. júnu prevádzku štyroch prírodných kúpalísk a 289 bazénov. O povolenia požiadali aj ďalšie kúpaliská. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V prípade prírodných kúpalísk, teda prírodných vodných plôch s prevádzkovateľom, povolili prevádzku na Slnečných jazerách - Senec, Teplom vrchu - Pláž ORMET, Zelenej vode - Kurinec a Plážovom kúpalisku - jazero v Banskej Bystrici.

O povolenie na prevádzku požiadali aj Zlaté piesky, Delňa a Liptovská Mara - Liptovský Trnovec. Od 1. júla sa má otvoriť tiež prírodné kúpalisko vodná nádrž Levoča - Žabia cesta. Výsledky kontroly potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody aj na ďalších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

Úrad povolil tiež prevádzku 289 bazénov, ide najmä o bazény na termálnych kúpaliskách. O povolenia požiadali aj ďalšie bazény a kúpaliská. Mikas ozrejmil, že na mnohých z nich v týchto dňoch prebiehajú prípravné práce. "Príslušné regionálne úrady vykonávajú priebežne obhliadky pripravenosti kúpalísk a ukladajú podmienky pre začatie prevádzky," dodal.

Počas kúpeľnej sezóny, ktorá je od 15. júna do 15. septembra, budú regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) monitorovať viac ako 80 prírodných vodných plôch s rôznym typom rekreácie a viac ako 200 umelých sezónnych kúpalísk, priblížil Darko Babjak z Odboru hygieny životného prostredia ÚVZ.

Na prevádzkovaných kúpaliskách kontroluje kvalitu vody prevádzkovateľ, výsledky kontroly následne predkladá RÚVZ. "Ak prírodná vodná plocha nemá prevádzkovateľa, odbery vzoriek vôd vykonávajú regionálne úrady," poukázala Katarína Jatzová z Odboru hygieny životného prostredia ÚVZ.