Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

ÚVZ pri analýze odhalil aj nevyhovujúcu kvalitu vody zo studní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vzorky zo studní bezplatne kontrolovali v stredu (22. 3.) okrem ÚVZ aj regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Bratislava 27. marca (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR aj tento rok odhalil v rámci Svetového dňa vody i nevyhovujúcu kvalitu vody zo studní. Hygienici minulý týždeň bezplatne v laboratóriách preverili 131 vzoriek, z nich 29 nevyhovelo v ukazovateli dusičnany a jedna vzorka v ukazovateli dusitany. Ich prekročený limit nie je zo zdravotného hľadiska bezpečný. ÚVZ o tom informoval na svojom webe.

"Ani vyhovujúce výsledky v ukazovateľoch dusičnany a dusitany však nie sú dostatočné na jednoznačné preukázanie toho, či je voda z individuálneho zdroja v čase odberu vzorky pitná a zdravotne bezpečná. Na takéto posúdenie je potrebné vykonať analýzu aj ďalších mikrobiologických, biologických a fyzikálno-chemických ukazovateľov, a to v rozsahu minimálneho rozboru," upozornil.

Vzorky zo studní bezplatne kontrolovali v stredu (22. 3.) okrem ÚVZ aj regionálne úrady verejného zdravotníctva. Sledovali v nich prítomnosť dusičnanov a dusitanov, ktoré sú v nadmernom množstve zdraviu škodlivé. Okrem analýzy poskytovali aj poradenstvo.