Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Hygienici: Pri pozitívnom teste platí 10-dňová izolácia

Ilustračná snímka, koronavírus. Foto: TASR/AP

Pozitívne testovaný má o výsledku informovať svojho lekára, a to telefonicky, mailom alebo SMS správou.

Bratislava 29. októbra (TASR) - V prípade pozitívneho výsledku testu v rámci plošného testovania na ochorenie COVID-19 platí povinná 10-dňová karanténa. Izoláciu možno stráviť v domácom prostredí, karanténnom ubytovacom zariadení alebo v inom vhodnom ubytovaní. V prípade domáceho prostredia sa karanténa vzťahuje aj na osoby žijúce v spoločnej domácnosti. TASR o tom vo štvrtok informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Izolácia sa ukončuje po desiatich dňoch v prípade, že sa nevyskytli klinické príznaky v posledných troch dňoch. Ak sa v priebehu izolácie objaví horúčka, alebo príznaky respiračnej infekcie, osoba je povinná kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup," vysvetľujú hygienici.

Pozitívne testovaný má o výsledku informovať svojho lekára, a to telefonicky, mailom alebo SMS správou. Dôležité je tiež sledovať príznaky typické pre ochorenie COVID-19. Ide napríklad o kašeľ, dýchavičnosť, horúčku, stratu chuti alebo čuchu. V prípade objavenia sa príznakov respiračnej infekcie musí kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup.

Potrebné je tiež denné meranie a zaznamenávanie si telesnej teploty, dodržiavanie prísnej hygieny rúk a nosenie rúška. Zakázané je stretávať sa s inými osobami, okrem osôb v spoločnej domácnosti, alebo objekte určenom na izoláciu.

V prípade poskytnutia nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti v mieste izolácie alebo ústavnom zdravotníckom zariadení musí osoba bezodkladne informovať o svojom prenosnom ochorení.

Izolácia v domácom prostredí alebo v karanténnom ubytovacom zariadení sa nevzťahuje na čas spojený s nevyhnutným poskytnutím zdravotnej starostlivosti, alebo za účelom odberu biologického materiálu na mobilnom odberovom mieste.