Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Mikas pripomína odporúčania pre účastníkov i organizátorov podujatí

Na archívnej snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR - Pavol Zachar

Hlavný hygienik podčiarkol potrebu dodržiavať kapacitné obmedzenia pre daný režim podľa aktuálneho COVID automatu.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Hlavný hygienik SR Ján Mikas pripomína potrebu dodržiavania protipandemických opatrení aj počas podujatí v rámci návštevy pápeža Františka na Slovensku. Pripravil odporúčania pre organizátorov aj účastníkov. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Podčiarkol potrebu kontrolovať dodržiavanie opatrení, mať správne nasadené rúško či respirátor, dodržiavať odstupy a mať pri sebe dezinfekčný prostriedok.

Organizátorom podujatí hlavný hygienik odporúča zabezpečiť dôslednú a nepretržitú kontrolu dodržiavania opatrení. Na to podľa jeho slov treba vyčleniť dostatok personálu. Pripomenul, že rúška či respirátor treba nosiť i v exteriéri, a to aj počas podujatia.

ÚVZ upozornil, že v rámci jedného hromadného podujatia je možné použiť len jeden režim, teda buď očkovaní, OTP alebo základ. Pri prípadnej organizácii viacerých podujatí s rôznymi režimami podľa slov hygienika treba dbať na ich dôsledné oddelenie, aby nedochádzalo k miešaniu účastníkov. "To sa týka nielen samotného podujatia, ale aj príchodu a odchodu," upozornil.

Pripomenul i potrebu dodržiavať odstupy, dezinfikovanie rúk a potrebu vlastnej infraštruktúry pre každý sektor podujatia, ako sú hygienické zariadenia, predajne občerstvenia, stánky a podobne. "Organizátori a obsluha takisto musia zotrvať v danom sektore a neprechádzať z jedného do druhého," poznamenal.

Hlavný hygienik podčiarkol potrebu dodržiavať kapacitné obmedzenia pre daný režim podľa aktuálneho COVID automatu. "Pre OTP v oranžových okresoch platí pre exteriér limit 50 percent kapacity, ak sa nedá určiť, tak najviac 1000 osôb v exteriéri. Pre OTP v červených okresoch je limit pre exteriérové podujatia 25 percent kapacity, ak sa nedá určiť, najviac 150 osôb," vysvetlil s tým, že v červenom okrese musí mať organizátor zoznam účastníkov s telefonickým alebo mailovým kontaktom a po 14 dňoch ho zničiť.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Účastníkom podujatí, ktorí pred udalosťou pociťujú príznaky respiračného ochorenia, odporúča ÚVZ ostať doma, kontaktovať lekára a riadiť sa jeho pokynmi. Na prepravu v takýchto prípadoch odporúča individuálnu dopravu autom, prípadne bicykel alebo chôdzu. Pripomína povinnosť nosiť rúška či respirátory aj v prostriedkoch verejnej dopravy. Účastníkom tiež odporúča obmedziť svoj pohyb výlučne na cestu na a z udalosti. Do pozornosti Mikas dáva aj počasie a ochranu pred slnkom či dažďom, ako i pitný režim.

Všetky spomínané zásady pre návštevníkov podujatí vrátane rúšok, rozstupov a dezinfekcie odporúča ÚVZ dodržiavať aj po skončení akcie. Okrem toho odporúča obmedziť kontakty s blízkymi v rámci najbližších dní po podujatí. "Ak je to možné, využite prácu z domu," uviedol Mikas. Odporúča tiež sledovať svoj zdravotný stav a pri prejave príznakov respiračného ochorenia ostať doma a kontaktovať lekára.