Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Musíte zostať v domácej karanténe? Toto treba dodržiavať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas domácej karantény sú ľudia povinní sledovať svoj  zdravotný stav, náhly nástup aspoň jedného z príznakov, akými sú horúčka, kašeľ, dýchavičnosť.

Bratislava 13. marca (TASR) – Povinnú 14-dňovú domácu karanténu musia dodržiavať od piatka 7:00 až do odvolania ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom v SR žijúcim na území SR nad 90 dní, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Karanténu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu sú povinní dodržiavať aj osoby žijúce v spoločnej domácnosti s takýmito ľuďmi. Na svojom webe o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Za nedodržanie domácej karantény hrozí sankcia vo výške 1659 eur. Osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia, sú povinné bezprostredne po návrate na Slovensko oznámiť túto skutočnosť telefonicky alebo elektronicky svojmu ošetrujúcemu lekárovi.

Počas domácej karantény sú ľudia povinní sledovať svoj  zdravotný stav, náhly nástup aspoň jedného z príznakov, akými sú horúčka, kašeľ, dýchavičnosť. V prípade objavenia sa príznakov bez meškania telefonicky musia kontaktovať ošetrujúceho lekára a územne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a podrobiť sa odberu biologického materiálu.

Rovnako sa v domácej karanténe treba zdržať sociálnych kontaktov či prijímania osôb alebo vykonávania spoločenských aktivít v mieste izolácie. Tiež je dôležité zdržať sa cestovania či účasti na výučbových aktivitách s výnimkou e-learningových foriem.

V neposlednom rade je dôležité sa zdržať pracovnej činnosti s výnimkou práce v mieste domácej izolácie a akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie alebo prijímať v mieste izolácie vnímavé osoby.

Opatrenie sa nevzťahuje na vodičov nákladnej dopravy, ktorí vstupujú na územie Slovenskej republiky za účelom prepravy, nakladania a vykladania tovaru, vodičov a posádky dopravnej zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta, pilotov dopravných lietadiel, ktorí neopustia palubu lietadla s výnimkou vykonania predletovej a medziletovej prípravy, pri tranzitoch alebo spiatočných letov, na posádku v lodnej nákladnej doprave, ktorá vstupuje na územie Slovenskej republiky za účelom prepravy, nakladania a vykladania tovaru, rušňovodičov a strojvodcov v železničnej nákladnej doprave, ktorí vstupujú na územie SR za účelom prepravy, nakladania a vykladania tovaru.