Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚVZ SR dosiaľ na Slovensku neeviduje opičie kiahne či podozrenia na ne

Na snímke z roku 1997, ktorú poskytlo CDC, je pravá ruka a trup pacienta s opičími kiahňami. Foto: TASR/AP

ÚVZ podľa svojho stanoviska situáciu vo výskyte opičích kiahní v Európe dôkladne monitoruje a je v kontakte s európskymi štátmi prostredníctvom európskeho systému včasného varovania a reakcie EWRS.

Bratislava 23. mája (TASR) - Na Slovensku doposiaľ nezaznamenali prípady opičích kiahní, neevidujú ani podozrenia na toto ochorenie. Na webe o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ten podľa svojho stanoviska situáciu vo výskyte opičích kiahní v Európe dôkladne monitoruje a je v kontakte s európskymi štátmi prostredníctvom európskeho systému včasného varovania a reakcie EWRS.

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Prvýkrát ho u človeka zaznamenali v roku 1970 v Demokratickej republike Kongo. K prenosu na ľudí dochádza podľa vedúcej odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR Júlie Adamčíkovej kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom, obsahujúcim vírus opičích kiahní.

Pre rozvoj ochorenia u človeka je podľa nej potrebný dlhší a intenzívnejší kontakt s nakazeným. Inkubačný čas je zvyčajne šesť až 16 dní, podľa ÚVZ môže kolísať aj od piatich do 21 dní. Príznaky ochorenia sa na začiatku podobajú chrípke, infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá výsev.

Prvý prípad opičích kiahní v pondelok potvrdilo Rakúsko. Prípady nákazy zaznamenali aj európske krajiny ako Nemecko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko či Británia. Choroba sa v týchto krajinách zvyčajne nevyskytuje, prípady mimo územia Afriky boli podľa ÚVZ zriedkavé.