Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

NEBEZPEČNÁ KOZMETIKA: Hygienici varujú pred škodlivými produktami

Na kombosnímke nebezpečné výrobky. Foto: TASR - ÚVZ SR

Výstraha platí aj pred henou v práškovej forme na farbenie vlasov Herbal Henna z Indie.

Bratislava 28. februára (TASR) – Na Slovensku sa môžu nachádzať nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány vo Švédsku, Fínsku a Francúzsku. Na zdraviu škodlivé produkty upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Medzi nahlásenými výrobkami, ktoré môžu poškodiť zdravie, je farba na tetovanie s názvom Eyeliner EL05 a tiež Aqua Grey Vanish, oba produkty obsahujú nadmerné množstvo kobaltu.

Výstraha platí aj pred henou v práškovej forme na farbenie vlasov Herbal Henna z Indie. Výrobok obsahuje nadmerné množstvo aeróbnych mezofilných baktérií, pri použití na pokožku alebo pri kontakte s očami môže spôsobiť infekciu alebo podráždenie.

Zakázanú látku hydrochinón, ktorá spôsobuje kožné alergie, obsahujú výrobky na zosvetlenie pokožky z Pobrežia Slonoviny Caro white Intensive Care Lightening Beauty Cream with Coconut oil a La Dakaroise Lait Eclaircissant lightening body lotion.

Hygienici varujú aj pred telovým mliekom Moyana Corigan White Linen Hand & Body Lotion, keďže vo výrobku sa nachádza zakázaná látka hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (Lyral), použitie produktu môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu.

Upozornenie na zdraviu nebezpečné látky sa týka aj ďalších produktov na zosvetlenie pokožky – Naturel Cream Aloe Vera, AntiMarks Glabaltin a Blanchisseur gluta-collagen Super Lightening, ktoré obsahujú zakázanú látku klobetazol propionát a môžu spôsobiť podráždenie pokožky a endokrinné problémy. Výrobok Betacet N Cream obsahuje látku betametazón, takisto vytvárajúcu riziko podráždenia pokožky a endokrinných problémov.