Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Od 8. februára sa môžu otvoriť záhradkárstva či opravovne šatstva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade povolených športových podujatí, ktoré trvajú viac ako štyri dni, sa ustanovujú podmienky takzvanej bubliny, ktorú treba dodržiavať.

Bratislava 6. februára (TASR) - Od pondelka 8. februára sa môžu otvoriť záhradkárstva či opravovne šatstva za prísnych protiepidemických opatrení, ktoré sú stanovené pre prevádzky. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR regulujúcej činnosť prevádzok a hromadných podujatí. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

V prípade povolených športových podujatí, ktoré trvajú viac ako štyri dni, sa ustanovujú podmienky takzvanej bubliny, ktorú treba dodržiavať. "Všetci účastníci vrátane osôb zabezpečujúcich priebeh podujatia (nie je povolená účasť obecenstva), musia mať pri nástupe negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 24 hodín," spresnila Račková. Hygienici tiež stanovili, že opustiť priestor počas konania podujatia bude možné iba vtedy, ak budú mať účastníci negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu nie starší ako 12 hodín.

ÚVZ upozorňuje, že počas podujatia sa nikto z takzvanej bubliny nesmie dostať do kontaktu s osobami mimo nej a takéto podujatie treba nahlásiť najmenej 24 hodín pred jeho začiatkom miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. "Regionálny úrad môže na základe epidemiologickej situácie nariadiť aj ďalšie, prísnejšie opatrenia pre takéto podujatie," dodala s tým, že vo vyhláške sa bližšie špecifikujú aj hygienické pravidlá pre organizátorov takýchto podujatí.

Zároveň bude povolená aj činnosť prevádzok, ktoré poskytujú služby s cieľom zabezpečenia týchto podujatí. "Prevádzky môžu poskytovať služby výhradne pre tieto podujatia, nie pre širokú verejnosť. Ide napríklad o štadión, halu alebo plaváreň," doplnila Račková.