Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ÚVZ SR: Od piatka bude platiť zákaz návštev v nemocniciach či v ZSS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Týmto krokom reagujeme na nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie, komentoval úrad.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Od piatka (30. 10.) bude platiť zákaz návštev v nemocniciach či v zariadeniach sociálnej starostlivosti. TASR o tom vo štvrtok informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý však hovorí aj o výnimkách tohto zákazu.

"Týmto krokom reagujeme na nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie," komentoval úrad s tým, že v poslednom období zaznamenal vo zvýšenej miere zanášanie ochorenia COVID-19 aj do zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb.

Zákaz návštev sa bude po novom vzťahovať na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú zdravotnú starostlivosť. Jeho dodržiavanie musia zabezpečiť na všetkých lôžkových oddeleniach. Výnimku zo zákazu návštev budú mať kňazi, ktorí pacientov navštívia za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorých a umierajúcich. Rovnako sa výnimka týka paliatívnych návštev u ťažko chorých a umierajúcich, zabezpečené však musí byť dôsledné dodržiavanie protiepidemických opatrení.

Hygienici tiež uviedli, že verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb budú taktiež povinní zabezpečiť zákaz návštev a jeho dodržiavanie v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti. Rovnako aj tu budú mať výnimku kňazi, ktorí prídu za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim. Taktiež sa výnimka vzťahuje na paliatívne návštevy u ťažko chorých a umierajúcich. Samozrejmosťou je zabezpečenie dôsledného dodržiavania protiepidemických opatrení.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva však môžu v rámci svojho územného obvodu z dôvodu zlepšenia epidemiologickej situácie nariadiť miernejšie opatrenia.