Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Počet chorých na respiračné ochorenia aj chrípku vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom, najnižšia v Košickom kraji.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas 48. týždňa vzrástol v porovnaní s minulým týždňom o 13,7 percenta. Lekári celkovo nahlásili 49.489 ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom, najnižšia v Košickom kraji. Choré na ARO boli najmä deti do piatich rokov. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný u 1292 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (693). Ostatné komplikácie predstavovali otitídy (344) a pneumónie (255). Ochorenia hlásilo 59 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 46 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola zaznamenaná v Trnavskom, najnižšia v Bratislavskom kraji.

Lekári hlásili v 48. kalendárnom týždni 3979 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje osem percent z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť vzrástla o 24,9 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najčastejšie na CHPO ochoreli deti do päť rokov.

Prerušenie výchovno - vzdelávacieho procesu bolo v tomto týždni hlásené v 16 školách. Išlo o 15 materských škôl, z toho osem z Košického kraja, štyri z Trnavského kraja a po jednej z Nitrianskeho, Trenčianskeho a Žilinského kraja. Vyučovanie prerušila aj jedna základná škola z Prešovského kraja.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Chrípková chorobnosť v Trenčianskom kraji stúpla už štvrtý týždeň v rade


Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili tento týždeň 5156 akútnych respiračných ochorení, chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom stúpla o 25,2 percenta. Informovala trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Prievidza, kde dosiahla úroveň 2026 ochorení na 100.000 obyvateľov, najnižšia v okrese Považská Bystrica (1431 ochorení na 100.000 obyvateľov).

Z celkového počtu ochorení bolo 404 ochorení na chrípku, chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom stúpla o 16,26 percenta. Chrípka tento týždeň trápila najmä deti do päť rokov. Pre chrípku museli prerušiť školské vyučovanie v jednej materskej škole v okrese Prievidza.