Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Počet potvrdených prípadov COVID-19 bude podľa hygienikov ešte rásť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stretnutia s väčším počtom účastníkov sú podľa ÚZV obzvlášť rizikové.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Hygienici očakávajú, že počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bude v nasledujúcom období na Slovensku rásť. Epidemiológovia naďalej dohľadávajú veľké množstvo kontaktov naprieč regiónmi. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.

V stredu (30. 9.) regionálne úrady vo svojej územnej pôsobnosti zaznamenali 797 potvrdených prípadov z celkovo 9170 laboratórnych vyšetrení. „Početnejšie prípady zaznamenali regionálne úrady v Bratislave, Košiciach, Dolnom Kubíne, Bardejove, Nových Zámkoch, Prievidzi, Senici a v Nitre,“ spresnil ÚVZ.

Prevažnú časť prípadov tvoria podľa hygienikov dohľadané kontakty. „Ochorenie bolo potvrdené v rodinách, na pracoviskách, v zariadeniach sociálnych služieb, u ľudí po účasti na rôznych návštevách či podujatiach,“ ozrejmil úrad. Upozorňuje na stretnutia s väčším počtom účastníkov, ktoré sú obzvlášť rizikové.

V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bardejov okrem aktívne dohľadaných kontaktov pribúdajú nakazení v súvislosti s nedávno organizovanými svadobnými hostinami.

Košický regionálny úrad zaznamenal okrem dohľadaných kontaktov ochorenie v jednom z podnikov. „Zaznamenané boli aj importy zo zahraničia,“ doplnili hygienici.

RÚVZ Nové Zámky eviduje v rámci svojej pôsobnosti okrem iného pozitívne testované osoby z dvoch základných škôl v Novozámockom okrese. „Ochorenie sa potvrdilo aj u osôb, ktoré sa ako hráči aj ako fanúšikovia zúčastnili na futbalovom zápase,“ spresnil úrad.