Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MÁTE DOMA TIETO VÝROBKY? ÚVZ upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku

Zmes nepovolených konzervačných látok metylchlórizotiazolinón a metylizotiazolinón zistili vo vlhčených utierkach albánskeho výrobcu značky Optimal. Foto: TASR - ÚVZ SR

Zmes nepovolených konzervačných látok metylchlórizotiazolinón a metylizotiazolinón zistili vo vlhčených utierkach albánskeho výrobcu značky Optimal.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt viacerých nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ). Do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) ich nahlásili kontrolné orgány v Rakúsku a na Cypre. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ s tým, že problematické výrobky sa môžu nachádzať i na Slovensku.

Medzi nebezpečné výrobky patrí opaľovací krém SonnencremeSolarTea Bio SPF 30 značky SolarTea v 100-mililitrovom balení vyrobený v Taliansku. Dôvodom je nižší faktor slnečnej ochrany (SPF 4,3), ako sa uvádza na obale výrobku (SPF 30).

Zmes nepovolených konzervačných látok metylchlórizotiazolinón a metylizotiazolinón zistili vo vlhčených utierkach albánskeho výrobcu značky Optimal. Konkrétne ide o produkty WetWipesLevender, WetWipesChamomile a WetWipes Aloe Vera. "Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb," podotkol Eliáš.