Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

NEBEZPEČNÉ KOZMETICKÉ VÝROBKY: Hygienici varujú pred týmito produktami

Na snímke nebezpečné kozmetické výrobky. Foto: TASR - ÚVZ

Nebezpečným je aj výrobok na pleť vo forme ampúl s názvom Liftactiv Specialist Peptide-C Anti-Aging-Ampullen značky Vichy pôvodom z Francúzska.

Bratislava 21. júna (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) nahlásili kontrolné orgány v Taliansku a Nemecku. Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. TASR o tom v utorok informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Ide o výrobok na zosvetlenie pokožky s názvom Caro White značky Dream Cosmetics. Krajina pôvodu je Pobrežie Slonoviny. Výrobok má v zozname zložiek uvedenú zakázanú látku hydrochinón. Výrobok môže spôsobiť podráždenie kože a dermatitídu.

Nebezpečným je aj výrobok na pleť vo forme ampúl s názvom Liftactiv Specialist Peptide-C Anti-Aging-Ampullen značky Vichy pôvodom z Francúzska. Výrobok je balený v sterilných sklenených ampulkách, pričom bolo zistené, že postupom času a v závislosti od podmienok skladovania a prepravy sa tlak vyvíjaný výrobkom môže zvýšiť a sklo sa môže oslabiť. Sklenená ampulka môže pri otváraní prasknúť a spôsobiť poranenie používateľa. Z tohto dôvodu nie je možné zaručiť bezpečné otváranie ampuliek. Spoločnosť L'Oréal, ktorá vyrába a predáva výrobky pod značkou Vichy, po posúdení bezpečnosti prijala dobrovoľné opatrenia na zastavenie predaja, stiahnutie výrobkov z trhu a spätné prevzatie výrobkov od koncových používateľov.