Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (Rapex) kontrolné orgány v Česku a v Nemecku. Foto: TASR – ÚVZ

Ide o parfum Beauty Rose Perfume značky Luca Bossi Perfume pôvodom z Číny.

Bratislava 29. mája (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (Rapex) kontrolné orgány v Česku a v Nemecku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ide o parfum Beauty Rose Perfume značky Luca Bossi Perfume pôvodom z Číny. Vo výrobku bola podľa ÚVZ zistená prítomnosť viacerých chemických látok, ktoré neboli uvedené v zozname zložiek. Neuvedenie látok v týchto koncentráciách je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Táto informácia pomáha spotrebiteľom chrániť sa pred použitím výrobkov, ktoré obsahujú špecifické látky, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu u citlivých osôb.

Neuvedenie látok v zozname zložiek bolo problémom aj pri ďalšom parfume z Číny Setion Perfume a parfume Active Men - Perfume značky Gino Tossi Parfums pôvodom z Poľska.

Foto: TASR – ÚVZ


„Lak na nechty Create it! Nagellak, Nail Polish pochádzajúci z Číny zase obsahuje látky zo skupiny nitrozamínov, čo je rovnako v rozpore s európskym nariadením,“ informoval o tom hlavný hygienik. Je možné, že tieto výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike.