Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NEMÁTE ICH DOMA? Hygienici upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V tejto súvislosti ÚVZ upozorňuje na parfumy pre ženy s názvom Ardagio Decor, Savoir Nuit a Gossi Platinum značky Jfenzi zabalené v kartónovej škatuľke.

Bratislava 1. marca (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Rumunsku, vo Švédsku a v Litve. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie úradu. Nahlásené výrobky obsahujú zakázané látky, ktoré sú v rozpore s európskymi nariadeniami.

V tejto súvislosti ÚVZ upozorňuje na parfumy pre ženy s názvom Ardagio Decor, Savoir Nuit a Gossi Platinum značky Jfenzi zabalené v kartónovej škatuľke.

Tiež na telový krém Linea Mamma Baby Crema Corpo značky Linea a krém na ruky India hand cream with cannabis oil.

Vo vyššie uvedených výrobkoch sa nachádza zakázaná látka Butylphenyl Methylpropional. "Uvedená látka môže poškodiť reprodukčný systém a môže spôsobiť alergickú kontaktnú dermatitídu u citlivých osôb," upozornilo ÚVZ.

V krémoch na bielenie pokožky Q-nic whitening underarm cream a 88 total white bola nájdená ortuť. "Ortuť sa hromadí v tele a môže spôsobiť poškodenie obličiek, mozgu, nervového systému, môže mať vplyv aj na reprodukciu," dodalo ÚZV.