Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NEMÁTE ICH DOMA? Hygienici upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Niektoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional či nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka.

Bratislava 27. marca (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Niektoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional či nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka. Do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Taliansku a v Írsku. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie úradu.

Zakázaná látka Butylphenyl Methylpropional, ktorá môže poškodiť reprodukčný systém a spôsobiť alergickú kontaktnú dermatitídu, sa nachádza v guľôčkovom dezodorante Borotalco Active - Odor - Converter a v hydratačnom tekutom mydle Hydra viva Sapone liquido idratante.

Nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka obsahuje zase súprava na bielenie zubov Peroxide Dental Bleaching System Oral Gel-teeth Whitening Agent a pero na bielenie zubov 10 pc Teeth Whitening Pen Teeth Whitening Agent. Peroxid vodíka pri vysokých koncentráciách spôsobuje podľa ÚVZ podráždenie pokožky a je škodlivý pri aplikácii vo výrobku. Jeho maximálna povolená koncentrácia vo výrobku je 0,1 percenta.

ÚVZ v tejto súvislosti upozorňuje, že uvedené výrobky sa môžu vyskytnúť aj na Slovensku.