Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NEMÁTE ICH DOMA? Hygienici upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ide o produkty, ktoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional.

Bratislava 10. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate Rapex (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku, Írsku, Českej republike, Rumunsku a Rakúsku. TASR o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného odboru ÚVZ SR.

Ide o produkty, ktoré obsahujú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional. Sú medzi nimi voda po holení značky Nish Man, gél na vlasy značky Bielenda, toaletné vody značky Gabrini, toaletná voda pre mužov značky Gordano Parfums, toaletná voda značky STR8, pánsky parfum značky Grandeur Elite či parfumovaná voda New Sitich N°03 neuvedenej značky z Čínskej ľudovej republiky.

Rovnako parfumovaná voda Judi, parfumovaná voda Hot Couture značky Fragrance Deluxe, sprchový krém Shower cream - White Musk, sprchové gély značky Mike Line, kozmetická súprava Senzate či krémové mydlo od značky Artin. Ale tiež toaletná voda pre mužov značky Gordano parfums i viaceré toaletné vody pre ženy od tejto značky či stylingová pena na vlasy Control Styling Mousse.

ÚVZ upozorňuje aj na krém na zosvetlenie pokožky Caro White Lightening Beauty Cream, kde zistili látku hydrochinón, ktorá môže spôsobiť podráždenie pokožky a dermatitídu. V systéme Rapex nahlásili aj pásiky na bielenie zubov značky Crest, ktoré obsahujú nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka.

Okrem toho upozorňuje ÚVZ aj na kozmetickú súpravu pre deti Girls Mini Beauty Case Se značky Pop, ktorá obsahuje zmes konzervačných látok v rozpore s nariadením o kozmetických výrobkoch. Rovnako upozorňuje aj na výrobky na vyrovnávanie vlasov Botoxgel und HairGel, ktoré obsahujú nepovolenú látku formaldehyd. Tento kožný senzibilizátor môže vyvolať alergické reakcie.