Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NEMÁTE ICH DOMA? Hygienici upozorňujú na nebezpečné výrobky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Nebezpečná je aj parfumovaná voda s názvom Blue lady značky Rasasi pôvodom zo Spojených arabských emirátov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému Safety Gate/RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) kontrolné orgány vo Švédsku, Rakúsku a Spojenom kráľovstve. Výrobky sa môžu nachádzať aj v Slovenskej republike. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Nebezpečná je detská súprava lakov na nechty s názvom MGA LOL Surprise! 18 Pieces Nail Set pôvodom z Čínskej ľudovej republiky. Laky na nechty obsahujú látku Methylisothiazolinone, ktorá nie je uvedená v zozname zložiek, a výrobok môže spôsobiť alergické reakcie u citlivých osôb.

Nahlásená bola aj súprava na holenie s názvom Eco White Carton Shaving Kit GQGEN10059 značky Bunzl Rafferty pôvodom z Čínskej ľudovej republiky. Výrobok je kontaminovaný baktériami druhu Burkholderia, čo predstavuje mikrobiologické riziko. Prítomnosť baktérie môže spôsobiť infekcie, ako je pneumónia, infekcie rán a sepsu, najmä u ľudí s oslabenou imunitou a ľudí s cystickou fibrózou.

ÚVZ upozorňuje aj na parfumované vody s názvami Powder musk, Vanilla musk parfume, Gold patchouli woods, ABAQ pomegranate musk, Oud dinar, Romance for men a Musk sweet parfum special, ktoré obsahujú látku Butylphenyl methylpropional. Tá môže poškodiť reprodukčný systém a spôsobiť senzibilizáciu pokožky. Túto látku obsahuje aj parfum Bahrain pearl.

Parfumovaná voda Luscious Intense a parfumy Attar mubakhar a Bijou obsahujú taktiež nebezpečné látky. Látka Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde je kožný senzibilizátor, ktorá môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu. Látka Butylphenyl methylpropional môže poškodiť reprodukčný systém a spôsobiť senzibilizáciu pokožky.

Nebezpečná je aj parfumovaná voda s názvom Blue lady značky Rasasi pôvodom zo Spojených arabských emirátov. Výrobok obsahuje zakázanú látku – Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, ktorá je kožným senzibilizátorom a môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu.