Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NEBEZPEČNÁ KOZMETIKA: Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nebezpečnými môžu byť čiapky so šampónom na umývanie vlasov a vlhčené čistiace utierky (parfumované i neparfumované) značky Oasis, rovnako tak vlhčené utierky na čistenie pokožky značky Conti.

Bratislava 25. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) nahlásili kontrolné orgány v Írsku a Nemecku. Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Nebezpečnými môžu byť čiapky so šampónom na umývanie vlasov a vlhčené čistiace utierky (parfumované i neparfumované) značky Oasis, rovnako tak vlhčené utierky na čistenie pokožky značky Conti (pri všetkých je krajinou pôvodu Spojené kráľovstvo). V daných výrobkoch bola zistená ich kontaminácia mikroorganizmom - Pseudomonas aeruginosa, pričom jeho prítomnosť môže spôsobiť infekcie u osôb s oslabeným imunitným systémom. "Kontrolný orgán v Írsku dodatočne doplnil informáciu pri vyššie uvedených hláseniach, kde bola nahlásená zmena rizika na vážne riziko," doplnil ÚVZ SR.

Upozornenie sa týka aj séra na rast rias od značky Sophie Rosenburg z Rakúska. V danom výrobku sa nachádza látka - cloprostenol isopropyl ester, čo znamená, že nie je bezpečný a môže vyvolať svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok alebo alergickú reakciu.