Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Ubytovaní hostia sa môžu stravovať v hotelových reštauráciách

Na snímke návštevníci sedia v kaviarni hotela Gloria Palac v Košiciach 25. decembra 2021. Foto: TASR - František Iván

Hotelové reštaurácie môžu vo svojich priestoroch poskytovať jedlo pre ubytovaných návštevníkov, nie však organizovať oslavy a iné podujatia.

Bratislava 25. decembra (TASR) – Hotely môžu od soboty v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19) poskytovať služby aj na iné účely, ako sú tie, ktoré súvisia s výkonom práce či návštevou zdravotníckeho zariadenia. Hostia sa musia preukázať aj negatívnym výsledkom testu. Ubytovaní návštevníci sa zároveň môžu stravovať v hotelových reštauráciách. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Hostia v režime OP sa v hoteloch musia preukázať negatívnym výsledkom testu, a to RT-PCR alebo LAMP nie starším ako 72 hodín, antigénovým testom nie starším ako 48 hodín alebo nazálnym antigénovým testom vykonaným priamo na mieste.
Na snímke čašník pripravuje kávu v kaviarni hotela Gloria Palac v Košiciach 25. decembra 2021.
Foto: TASR - František Iván

Reštaurácie a wellness, ktoré sú súčasťou hotelov, musia postupovať podľa pravidiel uvedených vo vyhláškach. Napríklad hotelové reštaurácie tak môžu vo svojich priestoroch poskytovať jedlo pre ubytovaných návštevníkov, nie však organizovať oslavy a iné podujatia.

Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania podľa vyhlášky platí obmedzenie kapacity na 75 percent. Tiež má byť zvýšená frekvencia upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch prostriedkami s virucídnym účinkom, hygienické zariadenia majú byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Obmedzenia sa nevzťahujú na služby dlhodobého a karanténneho ubytovania.