Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na sklenený pohár

Na snímke nevyhovujúci výrobok v podobe skleneného pohára s dekoráciou "cappuccino". Foto: TASR - ÚVZ SR

Pri skúške sa z neho uvoľnilo kadmium a olovo, ktoré viacnásobne prekročilo maximálnu povolenú hodnotu.

Bratislava 18. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok v podobe skleneného pohára s dekoráciou "cappuccino". Pri skúške sa z neho uvoľnilo kadmium a olovo, ktoré viacnásobne prekročilo maximálnu povolenú hodnotu. TASR o tom informovali z odboru komunikácie ÚVZ SR.

"Podľa výsledkov skúšky sa z pohára uvoľnilo vyše 15 miligramov olova, pričom maximálna povolená hodnota sú dva miligramy. V prípade kadmia sa zistilo uvoľňovanie viac ako troch miligramov, pričom limitná hodnota je 0,2 miligramu," uviedla vedúca Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Poprade Milada Syčová.

Hygienici priblížili, že dekorácia na pohári zasahuje do ústneho okraja. Výrobca pohára nebol uvedený. Príslušné orgány verejného zdravotníctva v SR prijali opatrenia na stiahnutie tohto výrobku z trhu v SR. "Zároveň bude hlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF. Keďže sa uvedený výrobok ešte môže nachádzať na trhu v SR, odporúčame spotrebiteľom, aby tento výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.