Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Pracovníci školskej jedálne musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia a tiež správnu výrobnú a hygienickú prax.

Bratislava 3. apríla (TASR) – V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu.

Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré dnes vstúpilo do účinnosti. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Daša Račková.

Prevádzkovateľ zariadenia školského, respektíve predškolského, stravovania oznámi miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR, že bude realizovať poskytovanie stravy pre seniorov, respektíve pre sociálne znevýhodnené deti.

Následne predloží RÚVZ dodatok prevádzkového poriadku vypracovaný na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19. Súčasťou prevádzkového poriadku musí byť aj vypracovaný krízový plán.

Račková uviedla, že pracovníci školskej jedálne musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia a tiež správnu výrobnú a hygienickú prax.

"Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Podávanie suchej stravy sociálne znevýhodneným deťom sa zdôvodňuje z hľadiska epidemiologického rizika ako najmenej rizikové. Výdaj stravy je možný jedine rozvozom," priblížila.

Príprava a výdaj stravy školským stravovacím zariadením sú možné na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa školského stravovacieho zariadenia. Potreba vyňať zariadenia školského stravovania zo zákazu prevádzky vybraných zariadení vyplynula podľa ÚVZ z opakovaných požiadaviek vedenia samospráv v SR.

Cieľom je snaha vyjsť v ústrety pri zabezpečení bazálnych potrieb seniorom a sociálne znevýhodneným deťom v zmysle poskytovania plnohodnotného stravovania v zložitej životnej situácii, akej sú aktuálne vystavení.