Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

POZOR NA TIETO VÝROBKY: Mohli by vám uškodiť

Na snímke sérum na zosvetlenie tmavých škvŕn s názvom Gold Glowing – Correcteur de tâches - Sérum révélateur a výrobok na zosvetlenie pokožky s názvom Lait éclaircissant Soin Hydratant Nourrissant CAROTTE. Foto: TASR - ÚVZ SR

Nebezpečné výrobky nahlásili do systému Rapex kontrolné orgány vo Švédsku a vo Francúzsku.

Bratislava 11. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými výrobkami na zosvetlenie pokožky a nebezpečným sérom na zosvetlenie tmavých škvŕn. Je možné, že výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike. Informoval o tom Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Nebezpečný môže byť výrobok na zosvetlenie pokožky s názvom antiMarks lightening cream pochádzajúci z Kene. Ide o 30-gramový krém v plastovej tube, určený na zosvetlenie pokožky, zabalený do kartónovej škatuľky po 12 kusov výrobku. Výrobok obsahuje zakázanú látku – Clobetasol propionate 0,05 (hmot. %), čo je podľa ÚVZ v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. "Clobetasol propionate patrí do skupiny kortikosteroidov, ktorý je viazaný na lekársky predpis. Môže spôsobiť podráždenie pokožky a endokrinné problémy," upozornil Eliáš.

a snímke výrobok na zosvetlenie pokožky s názvom antiMarks lightening cream pochádzajúci z Kene. Ide o 30-gramový krém v plastovej tube, zabalený do kartónovej škatuľky po 12 kusov výrobku. Obsahuje zakázanú látku – Clobetasol propionate 0,05 (hmot. %).
Foto: TASR - ÚVZ SR


ÚVZ tiež upozorňuje na sérum na zosvetlenie tmavých škvŕn s názvom Gold Glowing – Correcteur de tâches - Sérum révélateur značky Pure White. Nebezpečná môže byť výrobná dávka 0BBEB0 a 0B00B0. Ide o rozjasňujúce sérum v malej hnedej sklenenej fľaštičke so zlatým uzáverom. Výrobok je zabalený v matne-zlatom kartónovom obale obsahujúc písomnú informáciu pre používateľov. "Výrobok obsahuje zakázané látky - Hydroquinone 9,3 (hmot. %) a Clobetasol propionate 0,03 % (hmot. %), čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch. Hydrochinón môže spôsobiť podráždenie pokožky a dermatitídu. Clobetasol propionate patrí do skupiny kortikosteroidov, ktorý je viazaný na lekársky predpis. Môže spôsobiť podráždenie pokožky a endokrinné problémy," skonštatoval Eliáš.

Varovanie platí aj pre výrobok na zosvetlenie pokožky s názvom Lait éclaircissant Soin Hydratant Nourrissant CAROTTE značky Pr. Francoise Bedon Paris. Ide o výrobnú dávku S201292 201297 s čiarovým kódom 3760091560735. Mlieko na zosvetlenie pokožky je v bielej plastovej fľaši so strieborným vrchnákom. Obsahuje rastlinný extrakt, mrkvový extrakt a vitamín E. Vo výrobku bola zistená prítomnosť zakázanej látky - hydroquinone 4,4 (hmot. %), čo je tiež v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Hydrochinón môže spôsobiť podráždenie pokožky a dermatitídu.

Nebezpečné výrobky nahlásili do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Švédsku a vo Francúzsku.