Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

POZRITE SA DO KÚPEĽNE: Pozor na nebezpečnú kozmetiku

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásil do systému Rapex kontrolný orgán v Nemecku, Írsku a vo Fínsku. Na snímke výrobok na bielenie zubov Kit Lase Peroxide Flex značky DMC pôvodom z Brazílie s výrobnou dávkou 13496. Výrobok obsahuje taktiež nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka. Foto: TASR ÚVZ SR

Pred akými výrobkami varujú odborníci?

Bratislava 20. októbra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásil do systému Rapex kontrolný orgán v Nemecku, Írsku a vo Fínsku. Je možné, že výrobky sa nachádzajú aj na Slovensku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Medzi nahlásenými nebezpečnými kozmetickými výrobkami je Whitestrips – pásiky na bielenie zubov, značky Crest 3D White pôvodom zo Spojených štátov amerických. Výrobok s výrobnou dávkou (L) 8219V445 obsahuje nepovolenú koncentráciu peroxidu, čo môže podľa ÚVZ poškodiť zubnú sklovinu, či viesť k vypadávaniu zubov. Na výrobku nie sú taktiež uvedené niektoré povinné údaje. Výrobok je predávaný spotrebiteľom cez internet prostredníctvom webových stránok Whiteteeth.ie a teethwhiteningproducts.ie.

Ďalším nebezpečným je výrobok na bielenie zubov Kit Lase Peroxide Flex značky DMC pôvodom z Brazílie s výrobnou dávkou 13496. Výrobok obsahuje taktiež nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka.

Nebezpečný je aj výrobok na zosvetlenie pokožky Lightening Oil značky Caro Light, výrobnej dávky L4D97406 a pôvodom z Konžskej republiky. Výrobcom je Angel Cosmetics 17e rue Limitée, Kinshasa1. Výrobok obsahuje látku clobetasol propionate v množstve 0,038/100 g, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady.