Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v troch krajoch

Na ilustračnej snímke čistička odpadových vôd (ČOV). Foto: TASR - Erika Ďurčová

ÚVZ priblížil, že do 45. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 4603 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 45. kalendárnom týždni mierne stúpla v Bratislavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 22 vzoriek. "V 45. kalendárnom týždni 2023 bolo vyšetrených spolu 22 vzoriek. Všetky vyšetrené vzorky boli pozitívne na prítomnosť RNA SARS-CoV-2. V desiatich vzorkách (45,45 percenta) došlo k miernemu vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 12 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," priblížil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od začiatku vlaňajška sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd. Pre zlepšenú epidemiologickú situáciu sa od 19. júna pristúpilo k redukcii odberov a vyšetrovania vzoriek odpadových vôd.

ÚVZ priblížil, že do 45. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 4603 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 4486 (97,46 percenta) vzoriek," dodal.