Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Vo vlne variantu omikron je samotrasovanie mimoriadne dôležité

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je, že regionálne úrady verejného zdravotníctva už nedokážu pri takom rýchlom šírení nákazy vytrasovať každý úzky kontakt.

Bratislava 31. januára (TASR) - Vo vlne variantu omikron je mimoriadne podstatné, aby pozitívne testovaná osoba iniciatívne informovala o výsledku testu svoje úzke kontakty. Ide o osoby, s ktorými sa pozitívny stretol v období do dvoch dní od odobratia pozitívnej vzorky, ak nemal príznaky, prípadne dva dni pred objavením sa príznakov ochorenia COVID-19. Uvádza sa to v manuáli Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Dôvodom je, že regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) už nedokážu pri takom rýchlom šírení nákazy novým koronavírusom a pri tak rýchlo narastajúcom počte nových pozitívnych prípadov vytrasovať každý úzky kontakt.

RÚVZ preto postupne pristupujú k zmene metodiky epidemiologického vyšetrovania pozitívnych osôb a ich úzkych kontaktov so zameraním sa na vybrané prípady. Medzi prioritné skupiny pri trasovaní patria nespracované pozitívne prípady z ostatných dvoch dní, ktoré sú epidemiológovia schopní spracovať, osoby vo veku od šiestich do 18 rokov či osoby staršie ako 65 rokov. Medzi priority patria aj osoby pracujúce v zariadeniach sociálnych služieb alebo poskytovatelia ambulantných sociálnych služieb.