Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Hygienici: Zaočkovanosť proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Očkovania proti osýpkam, čiernemu kašľu aj záškrtu patria medzi povinné pravidelné očkovania detí. Očkovacia látka sa plne hradí z verejného zdravotného poistenia.

Bratislava 14. marca (TASR) - Zaočkovanosť proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam v niektorých krajoch či okresoch na Slovensku klesla pod 95 percent, teda pod hranicu kolektívnej imunity. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vzhľadom na pokles a pohyb osôb medzi krajinami nie je podľa neho možné vylúčiť šírenie týchto ochorení na území SR.

"Na Slovensku v posledných rokoch zaznamenávame síce mierny, ale neustále klesajúci trend zaočkovanosti v rámci povinného pravidelného očkovania detí. Zvýšené počty prípadov niektorých infekčných ochorení, ako je napríklad čierny kašeľ, sa zvyknú cyklicky objavovať zhruba každých päť rokov. Približne tak dlho trvá, kým počet vnímavých ľudí v populácii vzrastie natoľko, že sa ochorenie dokáže ľahšie šíriť. Vnímavú populáciu tvoria ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, ako aj osoby, u ktorých časom došlo k významnému poklesu ochranných protilátok," poznamenala hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

Epidemiologická situácia sa zvyčajne stabilizuje, keď sa vnímavá populácia zmenší kombináciou očkovania a prekonania ochorenia. "Odporúčame rodičom, ktorých deti neboli proti týmto ochoreniam očkované v rámci pravidelného povinného očkovania, aby kontaktovali príslušného pediatra a prediskutovali možnosť ich očkovania," povedala hlavná hygienička. Lekárom tiež odporučila, aby oslovili rodičov nezaočkovaných detí a vysvetlili im význam očkovania.

Očkovania proti osýpkam, čiernemu kašľu aj záškrtu patria medzi povinné pravidelné očkovania detí. Očkovacia látka sa plne hradí z verejného zdravotného poistenia. V dospelosti sa možno proti čiernemu kašľu a záškrtu preočkovať v rámci pravidelného očkovania proti tetanu. "Existujú totiž kombinované očkovacie látky," uzavrelo ÚVZ.

Na Slovensku od začiatku roka do konca februára zaznamenali 123 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najviac prípadov sa týkalo detí.