Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ÚVZ vyzval ľudí, aby zvážili osobné návštevy otvorených prevádzok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Len v režime OP môžu od 10. decembra fungovať prevádzky fitness, autoškoly, kaderníctva, holičstvá, prevádzky manikúr alebo pedikúr.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s otváraním prevádzok obchodu a služieb prosí obyvateľov, aby sa zamysleli nad ich každou osobnou návštevou. Zároveň žiada prevádzkovateľov, aby k dodržiavaniu nastavených podmienok pristupovali zodpovedne. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

"Upozorňujeme, že epidemiologická situácia na Slovensku je stále veľmi krehká a nestabilná a COVID-19 sa šíri komunitne. Každodenná prax nám ukazuje, ako ľahko a rýchlo sa dokáže ochorenie prenášať medzi ľuďmi," povedala hovorkyňa. Ľahkovážny prístup podľa ÚVZ nikomu nepomôže.

Prosí preto obyvateľov, aby sa zamysleli nad každou osobnou návštevou povolenej prevádzky. "Zvažujte, či sa napríklad tovar nedá z uvedenej predajne objednať online, alebo či sa nedá zvoliť čas, kedy je v prevádzkach obchodu a služieb menej ľudí," doplnila Račková.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Úrad upozorňuje, že otvorenie prevádzok prinesie so sebou zvýšený pohyb ľudí a väčší počet medziľudských kontaktov. "Je preto nevyhnutné, aby ste dôsledne dbali na povinné nosenie respirátorov v interiéroch s prekrytými ústami a nosom, dôkladnú hygienu rúk a udržiavanie si odstupov od iných ľudí. V prevádzkach uprednostňujte vopred premyslené nakupovanie viacerých vecí naraz a vyhnite sa tak opakovaným návštevám," zhrnula Račková.

ÚVZ žiada prevádzkovateľov, aby k dodržiavaniu nastavených podmienok pristupovali zodpovedne. To znamená, aby dbali na dôsledné dodržiavanie kapacitných obmedzení, pravidelné vetranie a dezinfekciu plôch a dohliadli na riadne prekrytie horných dýchacích ciest a dodržiavanie rozostupov vo svojom zariadení či prevádzke.

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil vo štvrtok vo vestníku vlády dve vyhlášky, ktoré upravujú nové pandemické opatrenia.

Od piatka budú v režime OP otvorené všetky obchody a niektoré služby


Od piatka (10.12.) môžu byť pre osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch a pre očkovaných proti tejto chorobe (OP) otvorené všetky obchodné prevádzky a niektoré služby. Obchody so základnými potrebami budú otvorené v režime základ. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú vo štvrtok zverejnil Úrad verejného zdravotníctva.

V režime základ, to znamená bez kontroly zdravotného stavu, budú otvorené napríklad predajne potravín, lekárne, predajne krmív pre zvieratá, čerpacie stanice, predajne náhradných dielov pre autá, drogérie či predajne novín a tlačovín. Fungovať môžu aj výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku, balíkomaty, pošty, banky či obchodné miesta sieťových operátorov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Otvorené môžu byť v režime základ aj predajne domácich a záhradkárskych potrieb, nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia, potravín. V tomto prípade však prevádzkovatelia trhovísk musia zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup a vzdialenosť predajných miest dva metre od seba.

V režime základ môžu byť otvorené aj niektoré služby ako napríklad kľúčové služby, opravy a servis elektroniky, obuvi, odevov, vozidiel, bicyklov a ďalších či opravy strojov a zariadení. Fungovať bez obmedzení môžu aj liečebné kúpele a kúpeľné liečebne poskytujúce služby pacientom na základe predpisu lekára, pohrebné služby, technické a emisné kontroly, taxislužby, advokáti, notári či exekútori.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Len v režime OP môžu od 10. decembra fungovať prevádzky fitness, autoškoly, kaderníctva, holičstvá, prevádzky manikúr alebo pedikúr. Len v režime očkovaní, testovaní alebo prekonaní (OTP) môžu fungovať hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, avšak iba v súvislosti s výkonom práce alebo za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia.

ÚVZ spresnil, že obchody, ktoré predávajú viac druhov sortimentu, môžu v režime základ predávať iba ten tovar, ktorý predávajú ostatné prevádzky s povoleným režimom základ. Do obchodných domov tak môžu vstúpiť všetci bez ohľadu na imunitný status. Na ten sa potom prihliada pri vstupe do jednotlivých prevádzok. Napríklad do lekárne môžu vstúpiť všetci, avšak do predajne šatstva iba v režime OP.