Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

D. Schwimmer známy zo seriálu Priatelia ako Ross má 56 rokov

Foto: Teraz.sk/TASR

Kultový seriál Priatelia môžeme stále vídavať na televíznych obrazovkách. A vedeli ste, že televíziu pozeráme už 85 rokov?

Bratislava 2. novembra (TASR) - EVA KOSTOLÁNYIOVÁ patrila k najtalentovanejším slovenským speváčkam. Narodila sa 2. novembra 1942. Začínala ako sólistka v Tatra revue v Bratislave. Naspievala množstvo hitov ako napríklad Výlety, Smoliar, či pieseň Dobré ráno želám, s ktorou vyhrala zlatú Bratislavskú lýru. Jej nádejnú spevácku kariéru predčasne ukončila choroba vo veku nedožitých 33 rokov.


Taliansky filmový režisér LUCHINO VISCONTI bol jedným z hlavných predstaviteľov talianskeho neorealizmu. Jeho filmy boli umeleckými skvostmi – či už Rocco a jeho bratia, alebo Smrť v Benátkach, filmová adaptácia známeho románu Thomasa Manna. Narodil sa 2. novembra 1906.

Na snímke Burt Lancester, ktorý sa narodil v roku 1913. Prvýkrát zažiaril v slávnom filme Odtiaľto až na večnosť, ocenenom ôsmimi Oscarmi. Zomrel 20. októbra 1994.
Foto: TASR/AP

Spolu s Viscontim oslavoval narodeniny o sedem rokov mladší americký herec a režisér BURT LANCASTER. Práve Visconti ho obsadil do svojho filmu Gepard. Prvýkrát Lancaster zažiaril v slávnom filme Odtiaľto až na večnosť, ocenenom ôsmimi Oscarmi.

Na snímke americký herec David Schwimmer.
Foto: TASR/AP

O celých 43 rokov mladší je jeho herecký kolega DAVID SCHWIMMER, ktorý si získal srdcia televíznych divákov postavou Rossa v celosvetovo úspešnom sitcome Priatelia. Dnes oslavuje 56. narodeniny.
Na archívnej snímke zo 6. mája 2004 moderátor Jay Leno (vpravo) spovedá protagonistkov seriálu Priatelia, zľava Lisu Kudrowovú, Matta LeBlanca, Matthewa Perryho, Courteney Arquettovú-Coxovú, Davida Schwimmera a Jennifer Anistonovú, v "seriálovej" kaviarni Central Perk počas nakrúcania populárnej talkshow "Tonight Show".
Foto: TASR/AP


Pred 83 rokmi prišlo Slovensko o časť svojho územia na základe tzv. Viedenskej arbitráže. Maďarsko, Poľsko a Československá republika ju podpísali pod tlakom hitlerovského Nemecka 2. novembra 1938.


Básnik a prekladateľ IVAN MOJÍK bol autorom zbierok Hlboko v srdci, Dnešný vzduch, Rozbíjanie sarkofágu. Po roku 1989 publikoval napríklad zbierky Popoludnie v štvrtom rozmere alebo Tekuté oči. Narodil sa pred 93 rokmi.


Literárny kritik, básnik a publicista VALÉR MIKULA je známy svojim ostrým perom. Sám je autorom básnickej zbierky Zvieratko noc či literárno-vedných prác Hľadanie systému obraznosti alebo Od baroka k postmoderne. Oslavuje dnes 73. narodeniny.
Na snímke vysokoškolský pedagóg, literárny kritik a prekladateľ profesor Valér Mikula.
Foto: TASR - Martin Baumann



Tragédiu zažilo Slovensko pred deviatimi rokmi. Pri obci Kurimany v okrese Levoča sa zrútil betónový diaľničný most vo výstavbe. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, ďalší zomrel pri prevoze do nemocnice, štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici.


Dnes si pripomíname Pamiatku zosnulých. Pamätný deň je spojený s návštevou cintorínov.


Ako prvá televízia na svete začala pravidelne a verejne vysielať britská BBC v roku 1936. Prešlo 85 rokov – a návyk tráviť čas pred televízorom sa stal každodennou samozrejmosťou.