Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nemocnice opäť umožňujú návštevy pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Chorým alebo osobám s podozrením na nový koronavírus je navštevovanie pacientov zakázané.

Trnava 5. júna (TASR) – Návštevy na klinikách a oddeleniach Fakultnej nemocnice (FN) Trnava sú opäť povolené. Je však potrebné dodržiavať pravidlá proti šíreniu ochorenia COVID-19. Informuje o tom FN na svojej webovej stránke.

Na lôžkových oddeleniach sú návštevné hodiny jednotne stanovené denne od 14.00 do 17.00 h, pričom prednostne sa návštevy budú realizovať vo vonkajších priestoroch nemocnice. V jednom čase pri jednom pacientovi bude možná návšteva maximálne dvoch osôb okrem stanovených výnimiek. Každá návšteva je povinná sa vo vnútornom prostredí zaevidovať v knihe návštev.

Chorým alebo osobám s podozrením na nový koronavírus je navštevovanie pacientov zakázané. Kapacita FN Trnava je viac ako 600 lôžok pre spádovú oblasť s vyše 550.000 obyvateľmi.

Nemocnica v Handlovej povolila návštevy príbuzných u pacientov


Handlovská nemocnica opätovne povolila návštevy príbuzných u hospitalizovaných pacientov. Reaguje tak na priaznivý vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Zákaz návštev tam platil od 6. marca. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

Pacientov môžu príbuzní navštíviť denne od 14.00 do 17.00 h na všetkých oddeleniach. Musia však dodržať stanovené pravidlá. "Pacienta môžu navštíviť pri jednej návšteve maximálne dve osoby, výnimku môže povoliť primár príslušného oddelenia, napríklad u pacienta v terminálnom štádiu ochorenia," uviedol riaditeľ nemocnice Petr Kovařík.

Osoby, ktoré prichádzajú na návštevu, musia mať podľa neho ochranné rúško, rovnako musia absolvovať triáž pri vstupe do pavilónov, vydezinfikovať si ruky alkoholovým dezinfekčným prostriedkom a vypísať anamnestický dotazník.

Príbuzní môžu navštíviť i klientov Senior centra Svätej Kataríny, ktoré patrí pod handlovskú nemocnicu.

Pacienti žilinskej nemocnice už môžu prijímať návštevy


Pacientov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline už môže navštevovať verejnosť. Zrušením zákazu návštev na lôžkových oddeleniach vedenie zdravotníckeho zariadenia reaguje na vydanie opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s priaznivou epidemiologickou situáciou. Návštevníci musia dodržiavať základné preventívne a bezpečnostné podmienky. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa FNsP v Žiline Lenka Záteková.

"Návštevné hodiny sú zatiaľ mimoriadne stanovené jednotne pre všetky oddelenia od 14.00 do 16.00 h, pričom v jednu chvíľu môžu pacienta naraz navštíviť maximálne dve osoby. Naďalej je potrebné nosiť po celú dobu návštevy rúško, dôkladne si dezinfikovať ruky a rešpektovať pokyny personálu," priblížil medicínsky riaditeľ nemocnice Igor Bízik.

Povinnosťou návštevníkov je podľa neho i zápis do knihy návštev, ktorá je nevyhnutnou súčasťou pre prípadné epidemiologické šetrenie. "Veríme, že žiadne šetrenie nebude potrebné, ale ak by náhodou došlo k výskytu ochorenia COVID-19 u niektorého z návštevníkov alebo pacientov, záznamy budú nesmierne dôležité pre zabránenie šírenia nového koronavírusu. Kolegovia z hygieny budú môcť okamžite osloviť ďalšie osoby, ktoré boli spolu v kontakte," ozrejmil.

Výnimky pre návštevy nad rámec stanovených pravidiel je možné prijať po dohode s vedením jednotlivých oddelení v prípadoch hodných osobitného zreteľa, predovšetkým pri pacientoch v terminálnom štádiu ochorenia, špecifických prípadoch u detských alebo dospelých pacientov, predčasne narodených bábätkách a iných. "Základom je komunikácia. Budeme sa snažiť vyjsť pacientom a ich príbuzným čo najviac v ústrety, no prioritou je stále bezpečnosť, preto všetkých prosím, aby sme boli k sebe navzájom tolerantní. Sú vydané určité opatrenia a je v záujme zdravia nás i našich blízkych ich dodržiavať," dodal medicínsky riaditeľ.

Návštevy nemocnica nepovolí osobám, ktoré vykazujú príznaky respiračného ochorenia, chorým alebo podozrivým na ochorenie COVID-19.