Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MZ: Uznávanie praxe za prácu v sociálnom zariadení je nadrezortná téma

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek počas týždňa skritizovala, že uznávanie rokov praxe sa nevzťahuje na prácu v predškolských a školských zariadeniach či zariadeniach sociálnych služieb.

Bratislava 11. februára (TASR) - Otázku započítavania praxe aj za roky odpracované v zariadeniach sociálnych služieb treba riešiť i s ďalšími rezortmi. Politické rozhodnutie bude možné prijať až na základe analýzy dát a konsenzu rezortov. Pre TASR to uviedlo ministerstvo zdravotníctva v reakcii na Slovenskú komoru sestier a pôrodných asistentiek. Tá upozornila, že napríklad sestru s 34-ročnou odbornou praxou, ktorá pracuje v nemocnici rok, zaplatia ako sestru s jednoročnou praxou.

"Ministerstvo eviduje nadrezortný charakter zmienenej problematiky, ako aj súčasný stav, ktorého úprava môže mať negatívny dopad na stabilitu zdravotníckeho personálu v sociálnych službách, avšak ďalšie úkony závisia aj od možností rozpočtu a potreby navýšenia zdrojov vo verejnom zdravotnom poistení," priblížil tlačový odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Vyhlásil, že o započítavaní rokov praxe u zdravotníkov, ktorí v minulosti pracovali napríklad v sociálnych zariadeniach, už v januári rokovali s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek počas týždňa skritizovala, že uznávanie rokov praxe sa nevzťahuje na prácu v predškolských a školských zariadeniach či zariadeniach sociálnych služieb. Ide podľa nej o diskrimináciu, pretože sestry v nezdravotníckych zariadeniach musia spĺňať rovnaké podmienky odbornej spôsobilosti, registrácie či vzdelávania ako sestry v nemocniciach.

Prax je v súčasnosti možné uznať za výkon práce v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku alebo v zahraničí.