Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Uznanie vietnamskej menšiny je veľký míľnik, tvrdia jej predstavitelia

Na snímke predseda vietnamskej komunity na Slovensku Phuong Vo počas tlačovej konferencie k rozhodnutiu vlády SR ohľadom uznania vietnamskej komunity žijúcej na Slovensku za národnostnú menšinu v Bratislave 7. júna 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila vietnamskú menšinu za oficiálnu národnostnú menšinu v SR, počet oficiálnych národnostných menšín sa tak zvýšil na 14.

Bratislava 7. júna (TASR) - Rozhodnutie vlády uznať vietnamskú komunitu za oficiálnu národnostnú menšinu v SR je historický okamih a veľký míľnik, ktorý Vietnamcom na Slovensku umožní výraznejšie sa zapájať do verejného života a zároveň rozvíjať svoju kultúru, jazyk a identitu. V reakcii na rozhodnutie vlády to uviedli predstavitelia vietnamskej menšiny.

"Sme aktívnymi občanmi, chodíme voliť, pracujeme, podnikáme a reprezentujeme Slovensko aj v zahraničí. Zároveň však chceme rozvíjať svoju kultúru a sprístupňovať ju širokej verejnosti, preto veríme, že bude nasledovať aj druhý krok, a to podpora našej kultúry prostredníctvom Fondu na podporu kultúry národnostných menšín," uviedol predseda Vietnamskej komunity na Slovensku Phuong Vo.

Vizuálna umelkyňa Kvet Nguyen upozornila, že uznanie vietnamskej komunity je o prijatí a spoločnom priateľstve. "Signál, ktorý v stredu vyslala vláda SR umožňuje prehĺbenie vzťahov vietnamskej diaspóry so Slovákmi, a tiež interkultúrny dialóg našich detí. Je to aj gesto, ktoré ukazuje, že Slovensko je otvorené rôznorodosti kultúr, ktoré tu existujú," zdôraznila.

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky upozornil, že deklarácia vlády nie je len symbolickým aktom, ale prináša so sebou aj konkrétne záväzky zo strany štátu voči členom vietnamskej komunity. "Národnostné práva nemôžu byť len výkladnou skriňou, ale skutočným nástrojom na posilnenie plurality, demokratických hodnôt, a čo je najdôležitejšie, nástrojom na posilnenie identity danej komunity," zdôraznil. Prisľúbil zároveň, že zo svojej pozície bude dbať na to, aby vietnamská komunita na Slovensku mala pri presadzovaní svojich menšinových práv potrebnú podporu.

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila vietnamskú menšinu za oficiálnu národnostnú menšinu v SR, počet oficiálnych národnostných menšín sa tak zvýšil na 14.

Vietnamská menšina bude mať teda nielen zastúpenie vo Výbore pre menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ale tiež nárok na podporu svojich aktivít z finančných zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Pripomienka pri schválení bodu sa týkala potrebnej úpravy zákona o tomto verejnoprávnom fonde.

Ministerka kultúry SR Silvia Hroncová po rokovaní vlády uviedla, že potrebné kroky už v tejto súvislosti rezort robí. Avizuje tiež snahu o zvýšenie alokácie pre fond, ktoré by umožnilo čerpať podporu aj pre aktivity vietnamskej menšiny. "O tom už hovoríme s ministerstvom financií," uviedla Hroncová.