Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Uznesenie o zastavení stíhania Lučanského ešte nie je právoplatné

Na archívnej snímke zosnulý Milan Lučanský. Foto: TASR - Pavol Zachar

Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu.

Bratislava 7. januára (TASR) - Uznesenie o zastavení trestného stíhania zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý bol obvinený a vzatý do väzby v rámci policajnej akcie Judáš, ešte nenadobudlo právoplatnosť.

"Uznesenie o zastavení trestného stíhania obvineného Milana L. bolo vydané 31. decembra 2020. Ešte nenadobudlo právoplatnosť," informovala vo štvrtok TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Podľa Trestného poriadku je neprípustné trestné stíhanie proti tomu, kto zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho. Voči uzneseniu môže poškodený a oznamovateľ podať sťažnosť, ktorá má odkladný účinok. Uznesenie, respektíve oznámenie sa aktuálne doručujú.

Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) krátko nato oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu. Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan odstúpil zo svojej funkcie.

Lučanského zadržala a obvinila polícia v rámci akcie Judáš. Dovedna obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) osem osôb. Ide o ľudí, ktorí pôsobili vo vysokých funkciách Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy.

Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zobrala Lučanského a ďalšie štyri osoby do väzby 6. decembra. Deň predtým zobrala do väzby dve osoby obvinené v tejto súvislosti. Lučanský bol umiestnený v ústave na výkon väzby v Prešove.