Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V 33. týždni bola v prevádzke väčšina prírodných a umelých kúpalísk

Na snímke sa ľudia kúpu na letnom kúpalisku Laura v Rajeckých Tepliciach. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Z dôvodu nevyhovujúcej mikrobiologickej kvality vody je prerušená napríklad prevádzka biobazénu na Biokúpalisku v Snine.

Bratislava 20. augusta (TASR) – V 33. týždni bola v prevádzke väčšina prírodných a umelých kúpalísk. Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonávajú aj naďalej štátny zdravotný dozor na povolených kúpaliskách. Vzorky vôd odoberali aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v aktuálnom týždni v deviatich prírodných kúpaliskách. Zistilo sa, že voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie a nie je vhodná na kúpanie vo vodnej nádrži (VN) Nitrianske Rudno, ďalej išlo o štrkovisko Horná Streda, plážové kúpalisko Jazero v Košiciach, Vinianske jazero, Tonu Šurany, rekreačnú oblasť (RO) Gazarka Šaštín Stráže, Veľkú Domašu - Holčíkovce a na jednom odbernom mieste VN Ružín v okrese Gelnica (Ružín - prítoky).

Úrady podľa Račkovej na základe ďalších odberov vzoriek vody na kúpanie zistili mierne zvýšený celkový fosfor na Laborci Humenné a zníženú priehľadnosť na vodnom diele (VD) Kráľová, Kaskádach i Šintavských baniach. Voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch bola podľa ÚVZ vyhovujúca. Znížená priehľadnosť bola zistená aj na Lipovine - Bátovce, pričom odporúčanú hodnotu nespĺňal aj ukazovateľ farba.

„Na všetkých piatich lokalitách Veľkej Domaši (Holčíkovce, Poľany, Dobrá, Nová Kelča, polostrov KRYM) bol zistený zvýšený celkový dusík. Farba, celkový dusík a celkový fosfor patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov," doplnila Račková.

Povolenie na prevádzku malo 168 umelých kúpalísk a 547 bazénov. Prerušená je prevádzka krytej plavárne v Spišskej Novej Vsi z dôvodu rekonštrukcie technológie kúpaliska. Pre výmeny vody v plaveckom bazéne a nemožnosť ohrevu vody v detskom bazéne bola prerušená aj prevádzka letného kúpaliska (LK) v Podbrezovej.

Z dôvodu nepriaznivého počasia bola v tomto týždni prerušená prevádzka umelých kúpalísk, a to plážového kúpaliska v Banskej Bystrici, AquaFun Park Veľká Lomnica, Biokúpaliska Resort - Levočská Dolina a kúpaliska v Spišskom Hrhove.

Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie bolo preukázané na základe ostatných odberov napríklad v plaveckom a oddychovom bazéne v letnom športovo-rekreačnom areáli s bazénmi a tobogánovým svetom v Patinciach, v plaveckom bazéne vo Wellnesse Santovka, detskom bazéne a vírivke pri detskom bazéne na kúpalisku Zelená žaba Trenčianske Teplice, detskom bazéne na plážovom kúpalisku v Bojniciach, bazéne pod tobogánmi na kúpalisku Miraj v Lučenci, detskom a sedacom bazéne v Aquaparku I. etapa v Lipanoch, dopadovom bazéne na LK Nitra, bazénoch na LK Plaza Beach v Prešove. Na kúpaliskách boli vykonané opatrenia a opakovaný odber vzoriek na kontrolu kvality bazénovej vody.

Z dôvodu nevyhovujúcej mikrobiologickej kvality vody je prerušená prevádzka biobazénu na Biokúpalisku v Snine. Mimo prevádzky sú taktiež oba bazény na LK Sunny v Martine a RÚVZ so sídlom v Rožňave vydal zákaz kúpania z dôvodu nevyhovujúcej mikrobiologickej kvality vody pre bazén pri RS Baník pod Radzimom Vyšná Slaná. ÚVZ dodalo, že bazény budú opätovne spustené do prevádzky po preukázaní vyhovujúcej kvality vody.