Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

V ankete Zlaté krídla ocenili osobnosti slovenského letectva

Na snímke rozlúčka so stíhačkami MIG-29 na 11. ročníku Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Slávnostné odovzdávanie sa konalo na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave v predvečer Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022.

Bratislava 27. augusta (TASR) - V rámci ankety Zlaté krídla si počas piatkového (26. 8.) galavečera prevzali ocenenie významné osobnosti letectva, ako aj projekty či inštitúcie, ktoré zviditeľňujú a formujú slovenské letectvo. Slávnostné odovzdávanie sa konalo na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave v predvečer Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022.

V tomto ročníku nominovali viac ako 30 osobností v ôsmich hlavných kategóriách. Záštitu nad podujatím prebral predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Cenu za celoživotné dielo a uvedenie do siene slávy získal Daniel Tomko, ktorý je strojár a vývojár. Vo svojej spoločnosti vyrobil viac ako 230 lietadiel a lietajúcich športových zariadení. Ďalší ocenení boli v kategóriách Civilné letectvo SR, Letectvo silových zložiek SR, Športové letectvo SR, Veda/Výskum/Vzdelávanie, Letecký priemysel SR, Cena Medzinárodných leteckých dní SIAF a Ocenenie za záchranu ľudského života.

Cieľom udalosti je upozorniť na významnú prácu a pôsobenie pilotov, technikov, ostatného leteckého personálu, športovcov, výrobcov v leteckom priemysle, ale aj pracovníkov leteckého školstva a výskumu či poskytovateľov služieb v oblasti letectva na Slovensku. Zároveň tak upozorniť širokú verejnosť na dosiahnuté úspechy Slovenska na poli vedy, vzdelávania, civilného, vojenského či športového letectva.