Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

V areáli bežeckého lyžovania Ľadová pribudla útulňa či požičovňa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Sezóna bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni sa tento rok začala s problémami, dôvodom bola chýbajúca technika na úpravu tratí.

Dobšiná 18. decembra (TASR) - V areáli bežeckého lyžovania Ľadová, ktorý sa nachádza neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne, pribudla pre bežkárov nová infraštruktúra. Okrem oddychových zón môžu návštevníci po novom využiť aj služby požičovne výstroja. Pre TASR to uviedla Františka Debnáriková z občianskeho združenia (OZ) Snow Park Ľadová, ktoré areál prevádzkuje.

"Veľkou novinkou pre tohtoročnú sezónu v bežeckom areáli Ľadová je vybudovanie novej útulne pre bežkárov, malej požičovne bežeckého výstroja či prístrešku pre snežné pásové vozidlo a piatich oddychových zón vo forme drevených altánkov rozmiestnených v okolí našich tratí," priblížila Debnáriková s tým, že projekt bol financovaný Košickým samosprávnym krajom v rámci programu Terra Incognita. Ako dodala, v spolupráci s krajom plánujú v januári v areáli organizovať aj medzinárodné preteky psích záprahov.

Sezóna bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni sa tento rok začala s problémami, dôvodom bola chýbajúca technika na úpravu tratí. Pásový stroj, ktorý OZ využívalo po minulé roky, sa totiž Mestské lesy Dobšiná rozhodli odpredať ako prebytočný majetok. Začiatkom decembra tak združenie začalo s úpravou tratí len s pomocou takmer 40-ročného ratraku.

"Vďaka obrovskej podpore, ktorú nám venujú naši priaznivci, sme sa rozhodli získať finančné prostriedky pomocou dobrovoľnej verejnej zbierky, ktorú v týchto dňoch pripravujeme, aby sme mohli zakúpiť aspoň staršie pásové vozidlo alebo pracovný skúter, ktorým by sme mohli vypomôcť nášmu ratraku," dodala Debnáriková.

Areál bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni prešiel obnovou v roku 2019, v tomto roku ponúka verejnosti päť okruhov s dĺžkou od 2,5 po 5,5 kilometra. Podporiť úpravu a údržbu tratí môžu návštevníci dobrovoľným príspevkom vo výške dve eurá na osobu za deň, príspevok je možné uhradiť priamo na mieste v hotovosti do pokladničky alebo pomocou QR kódu prevodom na účet združenia.